Мене завжди дратував хрещений. Вибачте за відвертість, але це правда. Дядько Микола — людина, яка живе за своїми дивними правилами, з'являється в нашій родині виключно на свята, приносить дивні подарунки (на моє одинадцятиріччя він подарував набір викруток) і завжди має власну думку про все, починаючи від політики і закінчуючи тим, як моя мама солить борщ. Він працює далекобійником, проводить по півроку в дорозі, і коли повертається, його обличчя завжди здається втомленим і водночас загадковим. Ми ніколи не були близькими, але в ті дні, коли він приїжджав, у квартирі з'являвся дух далеких мандрів і чогось такого, чого у звичайному офісному житті немає.
Так от, та історія сталася два роки тому, на початку грудня. Я тоді працював у невеликій ІТ-компанії, займався технічною підтримкою, тобто відповідав на дзвінки розлючених клієнтів, які не могли налаштувати принтер. Робота була нудною, зарплата мізерною, і єдине, що мене рятувало — це можливість сидіти вдома за старим ноутбуком, який дзижчав і грівся сильніше, ніж обігрівач. Мама казала, що треба шукати кращу роботу, але я боявся змін. Я боявся, що в новому місці буде ще гірше, що я не впораюся, що мене звільнять за перший же місяць. Тому я сидів у своїй кімнатці, клацав по клавішах і тихо ненавидів своє життя.
І ось у неділю ввечері, коли я, як завжди, тупив у соцмережі, до нас прийшов хрещений. Він звалився, як сніг на голову — без попередження, з величезним рюкзаком і запахом бензину та доріг. Мама аж скрикнула від радості, почала накривати на стіл, а я похмуро вийшов до вітальні, щоб привітатися. Ми сиділи за столом, мама подавала вареники, які завжди готувала на його приїзд, а він розповідав історії з чергового рейсу: про білого ведмедя, якого бачив за Полярним колом, про поломку в степу, де довелося три доби чекати на допомогу. Я слухав наполовину, бо був зайнятий своїми думками про те, що завтра знову понеділок і доведеться їхати в офіс вислуховувати скарги.
А потім хрещений раптом подивився на мене тим своїм пронизливим поглядом, який завжди змушував мене почуватися маленьким, і сказав: "Слухай, ти ж у нас айтішник. Допоможи мені з однією штукою". Він дістав із рюкзака старий планшет, який виглядав так, ніби його колись переїхав вантажівкою. "Я тобі гроші заплачу, якщо налаштуєш, щоб воно не зависало, бо я там фільми дивлюся в дорозі". Я хмикнув. Заплатить. Звичайно, заплатить. Він завжди обіцяє, а потім дарує викрутки. Але мені нікуди було діватися, і я взяв цей планшет. Я покопався в налаштуваннях, почистив кеш, видалив зайві програми і сказав, що готово. Хрещений заплатив мені п'ятдесят гривень. Смішна сума, але я взяв, бо зайвою не була.
І от коли мама пішла мити посуд, а ми залишилися удвох, хрещений дістав свій телефон. Він показав мені якийсь яскравий сайт, де крутилися барабани. Він сказав, що іноді, коли він зупиняється на ночівлю в глухих містечках, де немає нічого, крім заправки, він грає в такі ігри, щоб скоротити час. Я скривився. "Ти що, гроші туди закидаєш?" – спитав я з презирством. Він розсміявся. "Та не, я просто граю на бонуси, які дають. Іноді виграю на копійки, іноді програю. Але воно заспокоює нерви". Мені стало цікаво, бо я звик думати, що всі азартні ігри — це пастка для дурнів. Але він показав мені свій баланс, і я побачив, що він справді грав дрібно, як для розваги. І тоді я сказав: "Дай я спробую, тим більше що я ще не витратив твої п'ятдесят гривень".
Хрещений знизав плечима і передав мені телефон. Я зареєструвався там, де грав він, бо він сказав, що тут найкращі умови. Я ввів свої дані, натиснув кнопку, і на рахунок мені нарахували бонус. Я не збирався вкладати свої гроші, але тут була чудова пропозиція, тож я активував її, щоб просто подивитися на механіку. Це був мій перший досвід гри в слоти, і я не розумів, як вони працюють. Але я згадав, що хрещений казав: "Головне — не робити великих ставок, просто крутити потихеньку". Я послухався. Крутив дрібно, дивився на картинки, звикав до ритму. І от десь через півгодини, коли я вже майже втратив інтерес, екран раптом засвітився золотом. Випала якась комбінація, яка, за поясненням на сайті, вважалася рідкісною. Я завмер. Хрещений побачив мій вираз обличчя і заглянув через плече. Ми обоє замовкли. Я не знаю, скільки ми так просиділи, дивлячись на цифру, яка змінила баланс. Я знаю лише, що сума була достатньою, щоб я міг безболісно звільнитися з цієї ненависної роботи і місяць шукати нову, не відчуваючи страху голоду. Це було неймовірно.
Першою реакцією хрещеного було сказати: "Ну, синку, тепер ти купиш мені новий планшет!" Він реготав, але я бачив, що він дійсно радий за мене. Він не заздрив, він просто насолоджувався моментом. Ми почали шукати, як вивести ці гроші, і хрещений, який вже мав досвід, підказав, що найкраще використовувати той ресурс, який завжди стабільно працює, тобто перевірену платформу, яку знають усі. Він сказав: "Я завжди заходжу на
вавада, бо там виплати швидкі і немає проблем". Я послухався його поради і почав оформлювати запит. Тієї ж миті я зрозумів, що у мене з'явився план. Я не хотів витрачати всі гроші відразу. Я хотів зробити щось важливе.
Наступного дня я не пішов на роботу. Я написав заяву на звільнення, сказав, що знайшов кращу пропозицію. Начальник здивовано подивився на мене, бо я завжди був тихим і покірним, але я просто посміхнувся і пішов. Я повернувся додому, відкрив ноутбук і почав писати. Я почав писати код для свого власного проекту — додатку для вивчення іноземних мов у формі гри. Це була моя давня мрія, але я завжди відкладав її на потім. Тепер у мене було це "потім". Я вкладав у цей проект усе, що мав, включно з часом і енергією. І, звісно, я знову згадав про той ресурс. Я вирішив використати частину виграшу як стартовий капітал для реклами, але перш ніж це зробити, я зайшов знову, щоб трохи пограти, вже просто для задоволення, і знову активував пропозицію, яку мені дали. Я зайшов на вавада, бо це було найзручніше, що я знав, і просто крутив для настрою, поки моніторив перші встановлення мого додатку.
Проект почав стрімко розвиватися. Я знайшов двох однодумців, ми орендували маленький коворкінг, і ось через пів року наш додаток завантажили вже кілька тисяч людей. Ми не стали мільйонерами, але ми створили щось справжнє. А потім я вирішив віддячити хрещеному. Я купив йому той самий новий планшет, але не простий, а з величезним екраном, який він міг би дивитися навіть на сонці. Він прийняв його зі своєю звичною посмішкою, обійняв мене і сказав: "Я знав, що ти молодець". Я засміявся і розповів йому, що той вечір змінив усе моє життя. Він подивився на мене і сказав: "Ти змінив його сам, я просто дав тобі телефон".
Зараз я не граю так часто, як раніше. Але іноді, коли втома накочує, а мозок відмовляється думати, я заходжу на той самий сайт, на вавада, на кілька хвилин. Я кручу барабани, дивлюся на яскраві кольори і згадую той вечір, коли все почалося. Це стало моїм ритуалом, способом скинути напругу. І я ніколи не забуваю про головне правило, яке мені колись сказав хрещений: грати тільки на те, що не шкода, і зупинятися, коли починаєш перемагати. Я зупинився того вечора, і це врятувало мене. Я не женуся за виграшами, я женуся за відчуттям. І це відчуття — воно безцінне.
Моя мама досі не знає всієї історії. Вона думає, що я просто вдало інвестував гроші в стартап. Але я знаю правду. Я знаю, що той випадковий клік, та випадкова розмова з хрещеним, той старий планшет — усе це склалося в один пазл, який тепер називається моїм життям. І я вдячний долі за те, що вона дала мені цей шанс. Я вдячний хрещеному, що він не сказав: "Це дурня", а просто посміхнувся і дав мені спробувати. Бо іноді найкращі поради приходять від найнесподіваніших людей, а найкращі виграші трапляються тоді, коли ти менше за все цього чекаєш. Я живу своїм життям, яке я побудував сам, але без тієї однієї ночі воно могло б бути зовсім іншим. Я міг би досі сидіти в офісі, відповідати на дзвінки і ненавидіти понеділки. А замість цього я пишу цей текст у своєму власному кабінеті, і за вікном світить сонце. І це перемога, чи не так?